De ondernemingsraden van zeventien bedrijven uit de chemie- en staalsector vragen in een open brief in de Volkskrant aan de provinciale lijsttrekkers steun voor hun banen. Ze vrezen de gevolgen van de eventuele CO2-belasting op de industrie en zijn bang dat door de belastingen bedrijven zullen omvallen.
De brief is ondertekend door de ondernemingsraden van onder meer Esso, Shell en BP, chemiebedrijf Dow en staalbedrijf Tata Steel.
“Wij, de tienduizenden werknemers in de industrie, maken het staal, de goederen en de energie waar iedere Nederlander dagelijks – vaak zonder erover na te denken – gebruik van maakt. En daar zijn wij trots op!”
“Wij zijn trots op onze bedrijven en trots op wat wij bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Het is terecht dat er veel aandacht is voor klimaat, energie en CO2-reductie. Maar het is niet terecht dat onze bedrijven worden weggezet als ‘de grote vervuilers’.”
Directeur Theo Henrar van Tata Steel schrijft in de brief dat zijn bedrijf 600 miljoen a 1,2 miljoen euro extra aan belasting zou moeten betalen als de CO2-taks waar GroenLinks-voorman Jesse Klaver voor pleit, er komt.
Daarnaast tekenen de bedrijven aan dat als zij omvallen, staal, benzine of chemie uit landen geïmporteerd moet worden die minder ambitieus zijn op het vlak van klimaat. "U mag één keer raden of dat beter zal zijn voor het klimaat", staat in de brief.
Lees meer over klimaatverandering:
- Zo ziet de aarde er waarschijnlijk over 100 jaar uit — als we geluk hebben
- Het nieuwe rapport over klimaatverandering schetst een angstaanjagende toekomst – dit staat ons te wachten als de aarde 1,5 graad of 2 graden opwarmt
- Is jouw huis al klaar voor klimaatverandering? Zo bereid je je voor op hitte en wateroverlast